Bosanski BS English EN Deutsch DE العربية AR Türkçe TR

Iako mlada općina koja ima svoj historijat, od ratnog perioda pa do danas, u Sapni su napravljeni izuzetno veliki pomaci, istaknuto je, između ostalog, povodom obilježavanja 21. godišnjice Općine Sapna u ponedjeljak na svečanoj sjednici Općinskog vijeća.

Sapna je samo u zadnjoj godini bila jedno veliko gradilište. U infrastrukturu  na ovom prostoru uloženo je više od šest miliona konvertibilnih maraka. Međutim, ova općina ne bi mogla opstati da nemamo izuzetno dobru  saradnju sa Vladom TK i Skupštinom TK,  koje su proteklu godinu održale općinu, naglasio je Zudin Mahmutović, načelnik Sapne.

Veliki problem Sapne je, kako je kazao, raseljavanje lica i nemogućost zaposlenja na području općine, a koji će se nastojati riješiti uz pomoć viših nivoa vlasti, kako bi se stanovništvu omogućilo da ostane na ovim prostorima.

Prema riječima premijera Jakuba Suljkanovića, Vlada Tuzlanskog kantona vodi računa o podršci malim, rubnim općinama koje nemaju potencijal da finansiraju velike značajne projekte.

U protekle tri godine smo više od šest miliona KM uložili u razne infrastrukturne projekte, od čega više od četiri miliona u putnu infrastrukturu, zatim sportsku dvoranu, kanalizacione sisteme, vodovod, osnovno obrazovanje… Kao Vladu raduje nas da ove aktivnosti možemo nastaviti i u narednom periodu, ali i da spriječimo odlazak mladih što je najvažniji potencijal za ravoj društvene zajednice, poručio je Suljkanović.

Općine nastale poslije Dejtona uvijek, kako je rekao Senad Alić, predsjedavajući Skupštine TK, imaju podršku kantonalne Vlade i Skupštine.

Očekujemo da ćemo i u narednom periodu imati dobru saradnju i da ćemo pomagati nerazvijenim općinama na prostoru TK, rukovodeći se ravnomjernim razvojem kantona, kazao je Alić, te načelniku i njegovim saradnicama čestitao dan općine uz želju da bilježe što bolje rezultate i ubuduće.

 

 

 

 

Close