Bosanski BS English EN Deutsch DE العربية AR Türkçe TR

Pokret demokratske akcije Bosne i Hercegovine traži od nadležnih institucija da smijene Fadila Novalića, federalnog premijera, koji je zanemario naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, jer je kao premijer svjesno ugrozio život građana u Konjicu, pa i čitave Bosne i Hercegovine.

Naime, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva je, u cilju praćenja situacije i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim korononavirusom,  11. marta ove godine izdao naredbu o obustavljanju okupljanja na javnim mjestima, na koju se Novalić još istog dana oglušio i prisustvovao obilježavanju godišnjice kompanije „Igman“ koja je u većinskom vlasnistvu Vlade FBiH.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH, na čijem je čelu Novalić, još je 31. januara ove godine koronavirus proglasila zaraznom bolešću nakon čega je formiran Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva.

Takođe tražimo od Vlade FBiH da javnosti prezentuje da li je zaposlenim u javnim preduzećima i institucijama, koji su od krucijalnog značaja, obezbjedila dovoljan broj maski, rukavica i dezinfekcijskih sredstava kako bi u ovim teškim danima za sve nas svoj posao mogli nesmetano obavljati.

Ovo se posebno odnosi na osobe koje rade u zdravstvenom i energetskom sektoru, pripadnike policijskih snaga, članove civilnih zaštita i kriznih štabova i sve one koji pružaju svoju nesebičnu pomoć da bi ovu pandemiju držali pod kontrolom.

Stoga, Pokret demokratske akcije poziva sve relevantne institucije da ozbiljno shvate novonastalu situaciju u našoj državi te da za istu preuzmu odgovornost, a sve u cilju zaštite građana u borbi protiv nevidljivog neprijatelja po naše zdravlje.

Press služba PDA

Close