Bosanski BS English EN Deutsch DE العربية AR Türkçe TR

Klub zastupnika PDA Predstavničkog doma Parlamenta FBiH poziva Fadila Novalića, federalnog premijera, da građanima javno prezentuje kojim kriterijima se vodila Federalna vlada, na čelu sa SDA, kada je donosila odluke o raspodjeli finansijske pomoći budžetima kantona, gradova i općina u svrhu pomoći u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i sanaciji posljedica nastalih usljed proglašene pandemije.

Tako je odlukama o dodjeli finansijske pomoći budžetima kantona, odnosno gradova i općina u visini od 21 milion KM, Tuzlanskom kantonu pripao samo milion KM, dok je sedam općina, odnosno gradova dobilo ukupno 1.740.000 KM KM.

Kada uzmemo u obzir činjenicu da u ovim općinama, odnosno gradovima živi 166.280 osoba prema popisu stanovništva iz 2013. godine, a da šest općina, odnosno gradova u kojima je, prema istom popisu nastanjeno 278.748 stanovnika, nije dobilo ni jednu jedinu marku, nameće nam se pitanje, da li se premijer Novalić vodio parolom svog šefa pa su mu važniji građani pojedinih općina, odnosno gradova, nego svi ostali podjednako.

Ako imate amneziju uzrokovanu nastalim događajima, podsjetit ćemo vas da u Tuzli i Srebrniku, kojima niste ništa dodijelili, ima najviše zaraženih od koronavirusa, a koje slijede Sapna, Lukavac i Gračanica, dok virus, nasreću, još uvijek nije zahvatio Kalesiju i Gradačac.

No, bitno je da ste iznosom od gotovo 70% od ukupnog budžeta za najmnogoljudniji kanton nagradili Živinice, političku bazu SDA iz koje dolazi premijer Tuzlanskog kantona a čija je Vlada prošle godine odbila nabavku potrebne medicinske opreme u cilju razvoja i unapređenja zdravstvene zaštite javnih zdravstvenih ustanova TK, čime su nanijeli nemjerljivu štetu zdravstvenom sistemu, pa i samim građanima Tuzlanskog kantona u ova teška vremena.

Gospodine Novalić, u vrijeme kada je skoro cijela Bosna i Hercegovina suočena sa pandemijom izazvanom koronavirusom, i kada je svakom čovjeku, općini, gradu i kantonu pomoć zaista neophodna, ovom neravnomjernom dodjelom finansijske pomoći pokazali ste da vam je politika jednakog tretmana i ravnomjernog razvoja, za koju se PDA snažno zalaže, itekako, strana.

Stoga pozivamo Vladu FBiH i premijera Novalića da odluke o dodjeli finansijskih sredstava za pomoć ponište, te da predviđena sredstva ravnomjerno raspodjele svim općinama i gradovima, kako bi svi imali jednak novčani tretman u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv koronavirusa.

 

Klub zastupnika PDA Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Elzina Pirić, predsjednica

 

 

Close