Bosanski BS English EN Deutsch DE العربية AR Türkçe TR

Pokret demokratske akcije Tuzlanskog kantona (PDA TK) osuđuje pristrasnu i neprofesionalnu uređivačku politiku Radio-televizije Tuzlanskog kantona (RTVTK), koja je čelnicima nestajuće partije Demokratske fronte (DF) dozvolila da iznosi klevete, laži i uvrede bez ikakve kontrole u programu ove televizije.

Naime, uredništvo RTVTK je u dva, od tri posljednja centralna dnevnika, bez ikakvog kriterija dovela DF-ovce Mahira Mešalića i Zlatana Begića da na bjesomučan i primitivan način, uz dogovorena pitanja, vrijeđaju i iznose laži i klevete na račun većinske volje građana ovog kantona a da ni jedan pojedinac, niti iz jedne druge političke partije ili bilo kojeg drugog subjekta nije imao pravo da išta kaže ili odgovori u svoju korist. Pri tome, navedeni dvojac ne samo da nije zaustavljen od strane novinara nego je očito instruisan na isto uz dogovore i pritiske čiji smo svjedoci svakodnevno u ovom javnom preduzeću.

Čelnici i urednici RTVTK, kao javnog medija, trebali bi i morali znati da su izgovorene riječi, klevete i uvrede u programu prije svih odgovornost emitera odnosno same RTVTK, a ne samo osoba koje su ih izrekle, u ovom slučaju Zlatana Begića i Mahira Mešalića. Ovim je RTVTK još jednom dokazala da je svoj sunovrat u svakom pogledu dosegla na način neviđen na ovim prostorima posljednjih decenija, odnosno potpunoj podčinjenosti politici neustavne manjinske Vlade – koaliciji SDA-DF-SD.

Ovo je samo djelić i nastavak neprofesionalnog i pristrasnog izvještavanja ove medijske kuće koja je prestala biti javni servis građana TK i postala instrument u rukama jedne ili dvije političke partije a na račun povjerenja i novaca svih građana TK. Podsjetit ćemo da je, u netom završenoj izbornoj kampanji, RTVTK istim nalogodavcima u potpunosti predala svoj program te smo mogli vidjeti iz noći u noć, iz emisije u emisiju, desetine i desetine gostiju koji su se redali sa izbornih listi SDA, DF i SD-a, te koji su pod različitim izgovorima zloupotrebljavali program i eter i veličali samo jednu političku opciju, ponovo bez balansiranog izvještavanja i prava na odgovor druge strane.

Pitamo vas gospodo iz RTVTK gdje je pravo na odgovor, pravo na zaštitu od klevete i laži, strane koja se ne može braniti niti odgovoriti, gdje je pravo građana od čijih novaca se vi finasirate da se čuje njihov glas i da budu zaštićeni od laži i optužbi koje svakodnevno emitujete u svom programu uz vrhunac zadnjih dana u udarnim terminima kroz usta čelnika DF-a.

PDA TK osuđuje do sada neviđeni način pristrasnog, neprofesionalnog i uvrijedljivog govora mržnje i klevete prema nekome kome je na izborima za Skupštinu TK skoro 40.000 građana našeg kantona ukazalo povjerenje i dalo glas. Ni to nije kraj, uvrede i laži nastavljene su i protiv većinske i demokratske volje građana TK kao i svih ostalih političkih partija izvan „zelene koalicije“.

Osuđujemo neprofesionalni način rada i uništene standarde novinarstva i poziciju do kojih su dovedena većina časnih novinara ove kuće i terora koji se provodi nad njima, programom i građanima TK , a koje čini postojeća vladajuća klika ovog javnog preduzeća.

PDA TK će podnijeti prijavu Regulatornoj agenciji za komunikacije i postaviti pitanje rada odgovornosti Uprave, profesionalnog izvještavanja i finansiranja RTVTK od novca svih nas koji se na ovaj način u milionskim iznosima dodjeljuje pomenutom javnom preduzeću.

PDA TK će podnijeti nadležnom sudu tužbu protiv Zlatana Begića za neviđene laži i klevete koje je izrekao u svom gostovanju.

 

 

 

 

Press služba PDA TK

Close