Bosanski BS English EN Deutsch DE العربية AR Türkçe TR

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, delegacije Pokreta demokratske akcije, na čelu sa Mirsadom Kukićem, predsjednikom stranke, odale su počast i položile cvijeće na mezar Sulejmana Tihića, bivšeg člana Predsjedništva naše države.

Danas više nego ikada, u ovim turbulentim vremenima za BiH, u kojima naša jedina domovina trpi udare na suverenitet, teritorijalni intergritet i ekonomski prosperitet, zajedničkim snagama trebamo potvrditi ono za što su se njeni narodi odlučili još 1943. godine, a to je da je BiH jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj je osigurana puna ravnopravnost svih njenih građana, poručio je Samir Imamović, generalni sekretar PDA, koji je ujedno građanima BiH, uime predsjednika PDA i u svoje lično ime čestitao ovaj veliki dan za našu državu.

Anvar Tihić, sin bivšeg člana Predsjedništva, kazao je da njegovoj porodici i njemu mnogo znači  dolazak svih delegacija PDA koje predvodi gospodin Kukić, pogotovo kod obilježavanja najznačajnijih datuma u historiji BiH, kao što su Dan nezavisnosti i Dan državnosti, jer je to ujedno prilika, kako je rekao, da se sjetimo svega onoga što je Sulejman Tihić učinio na jačanju BiH i njenih institucija.

Za vrijeme njegovog vremena je čak 60 institucija prešlo sa entiteta na nivo države. Svojom politikom dijaloga i kompromisa sa svim političkim predstavnicima i narodima u BiH pravio je relaksirajuće odnose što je svojevremeno prepoznao i sadašnji predsjednik SAD Džozef Bajden koji ga je pohvalio i istakao da je on pozitivan primjer političara u BiH, te pozvao i druge političare da se ugledaju na njega, podsjetio je Tihićev sin.

Međutim, iako je prošlo više od sedam godina od smrti njegovog oca, prema njegovim riječima, danas ni jedna ulica, niti jedna institucija ne nosi njegovo ime.

Ja se nadam da će neko u budućnosti smoći hrabrosti da pokrene to pitanje, kazao je Tihić.

Počast rahmetli Tihiću odali su u i potpredsjednik Skupštine Posavskog kantona, zatim zastupnici PDA u Skupštini Tuzlanskog kantona, predstavnici kantonalnih odbora ova dva kantona, te delegacije gradskih i općinskih organizacije PDA, kao i asocijacije žena i asocijacije mladih.

 

Close