Bosanski BS English EN Deutsch DE العربية AR Türkçe TR

Predsjedništvo Pokreta demokratske akcije (PDA) održalo je drugu sjednicu na kojoj su usvojeni sljedeći

Z A K LJ U Č C I

  1. U želji da Bosna i Hercegovine ostane i dalje demokratska i nezavisna, država ravnopravnih građana, kako smo odlučili prije 30 godina, te da budemo odani ideji očuvanja i cjelovitosti, suverenosti i teritorijalnog integriteta naše države, Pokret demokratske akcije svim građanima jedine nam domovine upućuje iskrene čestitke povodom 1. marta – Dana nezavisnosti.

 

  1. Predsjedništvo PDA sugeriše i traži od svih organa PDA, kantonalnih i regionalnih odbora, odnosno gradskih i općinskih odbora, kao i svih članova PDA da rade na provedbi programskih ciljeva i zadataka PDA, usvojenih u kongresnim dokumentima, te drugih aktivnosti planiranih u ovoj godini.

 

  1. Predsjedništvo PDA osuđuje postupak Jasmine Lugavić, zastupnice PDA u Skupštini Tuzlanskog kantona i njeno protustatutarno djelovanje, odnosno glasanje za smjenu Vlade TK, koju su činili ministri – kadrovi PDA, čime je izdala interese građana Tuzlanskog kantona, koji su joj kao kandidatu PDA dali povjerenje na Općim izborima 2018. godine.
  • S obzirom na sva medijska nagađanja, te medijske istupe nekih političkih zvaničnika o prodaji mandata (pominjanje novčanih iznosa, radnih mjesta i dodjela stana), Predsjedništvo PDA poziva nadležne organe da provjere objavljene medijske informacije u vezi sa istim a koje se pominju uz ime Jasmine Lugavić.

 

  1. Predsjedništvo PDA podržava izmjene izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine radi jačanja demokratije i integriteta izbornog procesa u BiH, a koje trebaju usvojiti nadležni organi u BiH.
  • Isključiva odgovornost za vođenje navedenih procesa je na političkim akterima koji čine vlast na nivou BiH.
  • Predsjedništvo PDA ne podržava bilo kakvo odgađanje izbora ukoliko se ne izvrše izmjene Izbornog zakona, jer se izbori mogu i trebaju održati po trenutno važećem izbornom zakonodavstvu.
  • Predsjedništva PDA pozdravlja angažman i podršku predstavnika EU i SAD u iznalaženju rješenja za reformu izbornog zakonodavstva, kao i njihovo zalaganje na očuvanju cjelovitosti i teritorijalnog integriteta BiH.
  • Predsjedništvo PDA se snažno zalaže za jačanje i ubrzanje aktivnosti za punopravno članstvo BiH u EU i NATO savezu, što smatramo nultim prioritetom PDA.

 

  1. Predsjedništvo PDA pozdravlja usvajanje izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, čime je realiziran jedan od važnih ciljeva PDA, koji je zagovaran još od 2015. godine kroz inicijative u institucijama TK i FBiH, a od 2018. godine do danas i kroz programske dokumente PDA.
  • Predsjedništvo PDA traži od nadležnih institucija BiH da se postojeći način raspodjele PDV-a, koji je nepravedan, zakonski uredi u smislu sistema uplate i raspodjele javnih prihoda na način da svaki nivo vlasti u BiH dobije onoliko sredstava koliko mu realno pripada.
  • Predsjedništvo PDA traži od nadležnih institucija BiH i FBiH da se definišu zakonski mehanizmi za kontrolu sredstava od akciza i putarina, s obzirom da nijedan nivo vlasti od 2018. do 2021. godine nije iznio u javnost podatke o iznosu prikupljenih sredstava od akciza i putarina, što u javnosti stvara utisak da je čitav proces netransparentan i da su moguće pronevjere.

 

  1. Predsjedništvo PDA se zalaže i insistira da nadležni organi BiH pokrenu hitnu proceduru o uvođenju „plavog dizela“ za poljoprivrednike, kao pomoć poljoprivrednicima, jer trenutna situacija u svijetu i poskupljenje repromaterijala poljoprivredu dovode u stanje neodrživosti, pogotovo imajući u vidu da je BiH jedina zemlja u Evropi koja nije uvela mjeru „plavog dizela“. Također, tražimo da svi nivoi vlasti u svojim budžetima rebalansiraju, odnosno povećaju iznose poticaja za poljoprivredne proizvođače.

 

  1. Pokret demokratske akcije, u vremenu energetske krize, koja će dodatno pogoršati nemilom agresijom na Ukrajinu, duboko je zabrinuta za stanje u elektroenergetskom sektoru Federacije BiH. Upozoravali smo Vladu FBiH da je upravljanje elektroenergetskim sistemom katastrofalno, bez ikakvih planova i vizije. U vrijeme kada nam je ugroženo sigurno snabdijevanje potrošača električnom energijom zbog korištenja zastarjelih, nepouzdanih termo blokova i kada je evidentan nedostatak uglja iz naših rudnika, ponovo pozivamo Vladu FBiH da se hitno i bezrezervno uključi u nastavak izgradnje zamjenskih termo blokova u Tuzli, Banovićima i Kaknju, kao i hitno ulaganje i modernizaciju naših rudnika. Plašimo se da će umjesto izvoznika, naša država vrlo brzo postati uvoznik električne energije, što će imati nesagledive posljedice na našu privredu i na ionako nizak standard naših građana.

 

  1. Daje se puna podrška Visokom predstavniku u njegovom radu i tražimo da sankcioniše retrogradne politike u BiH koristeći se svim raspoloživim ovlastima, čak i bonskim.

 

  1. Predsjedništvo PDA daje punu podršku predsjednici Elzini Pirić u vođenju i zastupanju političke organizacije PDA, kao i provođenju svih aktivnosti u cilju realizacije programa stranke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Close