Bosanski BS English EN Deutsch DE العربية AR Türkçe TR

Povodom najavljenih mjera koje visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini želi nametnuti za ponovno funkcioniranje Federacije BiH, predsjednica Pokreta demokratske akcije Elzina Pirić poručila je da PDA neće prihvatiti i podržati niti izjednu izmjenu koja dovodi u pitanje opstanak Bosne i Hercegovine.

-Razočarani smo najavama iz OHR-a, te smatramo da je ovo konačna legalizacija etničkog čišćenja i diskriminacija prema jednom narodu, ovaj put najbrojnijem narodu. Ponuđeno rješenje ne vodi nikakvim deblokadama niti bilo kakvom poboljšanju odnosa i stvaranju povjerenja, istakla je Pirić.

Predsjednica PDA je takođe tražila da neko pojasni o kakvim evropskim pravima i sudovima govorimo kad se ovim izmjenama krše sve presude Evropskog suda za ljudska prava.

-Nikakve izmjene Izbornog zakona i Ustava koje se odnose na jedan entitet nisu suvisle s obzirom da su izbori za dva mjeseca i da su raspisani po važećem Izbornom zakonu. Pozivamo OHR da sve izmjene Izbornog zakona ostave poslije izbora za izborne pobjednike i nek se oni o istima dogovoraju, zaključila je Pirić.

Close