Bosanski BS English EN Deutsch DE العربية AR Türkçe TR

Ovih dana intenzivno se vode razgovori između Vlade FBiH, Udruženja poslodavaca FBiH i JP Elektroprivreda BiH o najavljenom poskupljenju električne energije za industrijske potrošače, odnosno privredu i privrednike.

Govori se o poskupljenju električne energije od 70 do 100 %. To praktično znači, a prema šturim podacima JP Elektroprivreda BiH, da bi naši privrednici i industrijski potrošači umjesto dosadašnjih oko 90 KM/MWh ubuduće električnu energiju plaćali po cijeni od oko 170 KM/MWh.

Ovakvo veliko i nezapamćeno poskupljenje električne energije katastrofalno bi se odrazilo na poslovanje naše privrede i sigurno bi u potpunosti zaustavilo njen oporavak u postpandemijskom vremenu.

Iako je na svjetskom tržištu cijena električne energije značajno porasla, nikome nije jasno zbog čega se JP Elektroprivreda BiH odlučila za ovako drastičan porast cijene električne energije s obzirom da nije došlo do promjene troškova poslovanja i da JP Elektroprivreda BiH raspolaže viškovima električne energije koje izvozi.

Licemjerne izjave predstavnika JP Elektroprivreda BiH da se planira prihod ostvaren porastom cijena električne energije usmjeriti u sanaciju rudnika su krajnje nekorektne tim prije što JP Elektroprivreda ne namjerava povećati cijenu uglja za što se godinama zalažu i bore rudari.

Pokret demokratske akcije (PDA) osuđuje ovakav jednostran pristup JP Elektroprivreda BiH i predlažemo im da zajedno sa Vladom FBiH rade na izmjeni zakonske regulative i da našim privrednicima omoguće ugradnju vlastitih izvora električne energije (solarnih panela) za koja su oni zainteresovani. Takođe, pozivamo ih da ubuduće više vode računa kod izvoza električne energije i da je ne prodajemo strancima po sramotno niskim cijenama.

 

Press služba PDA

Close