Bosanski BS English EN Deutsch DE العربية AR Türkçe TR

Pokret demokratske akcije (PDA) pita Vladu FBiH, najodgovorniju u provođenju energetske politike, dokle se stiglo u realizaciji izgradnje zamjenskih kapaciteta za proizvodnju električne energije a koji su planirani još uvijek važećom Okvirnom energetskom strategijom Bosne i Hercegovine do 2035. godine.

U vrijeme kada energetska kriza trese cijeli svijet postavlja se pitanje u kakvom je stanju elektroenergetski sistem FBiH, da li je stabilan i kakva mu je budućnost. Cijena svih energenata posljednjih mjeseci širom planete drastično je porasla počevši od nafte, električne energije, prirodnog plina do uglja koji je na svjetskom tržištu najviše poskupio. I dok poskupljenja ne zaobilaze ni BiH, iz Vlade FBiH i JP Elektroprivreda BiH nas obavještavaju kako oni samo prate trendove u poskupljenju.

Ono što je još zastrašujuće jesu izjave stručnjaka iz oblasti energetike da bi FBiH, od velikog izvoznika električne energije, za samo nekoliko godina mogla postati uvoznikom struje s obzirom na planove o ubrzanom gašenju naših dotrajalih termoblokova, bez pokretanja izgradnje njihovih zamjenskih kapaciteta.

To znači da FBiH u neposrednoj budućnosti gubi dva najvažnija resursa u pokretanju privrede i privlačenja stranih investicija, radnu snagu koja masovno napušta državu i jeftinu električnu energiju čija cijena se približava ili je već ista kao u Evropi.

Napominjemo, od ukupno četiri termobloka planirana pomenutom strategijom, za dva su skoro u potpunosti završene sve procedure i dobijene dozvole.

Blok 7 TE Tuzla ima sve neophodne saglasnosti i završenu finansijsku konstrukciju. Ono što još nije u potpunost definisano jeste lokacija šljačišta i transport šljake i pepela kako bi i okolinski bila potpuno prihvatljiva. Stiče se utisak da Vlada FBiH nema ni hrabrosti ni odlučnosti da pokrene realizaciju ovog projekta.

Blok 1 TE Banovići takođe ima završeno pribavljanje svih saglasnosti, riješeno dugogodišnje snabdijevanje ugljem i tehnološkom vodom, riješeno šljačište i odlaganje pepela i okolinski je potpuno prihvatljiva. Pribavljena je urbanistička saglasnost i energetska dozvola, tehnički riješen priključak na elektroenergetski sistem, izvršena geomehanička ispitivanja terena. Za ovaj blok jedino nedostaje garancija za kreditno zaduženje, što je u nadležnosti i jedino može riješiti Vlada FBiH.

PDA ukazuje na važnost vlastitih izvora električne energije, te vjerujemo da sve građane FBiH interesuje u kakvom su statusu ova dva kapitalna projekta, Blok 7 TE Tuzla i Blok 1 TE Banovići, kada se očekuje početak njihove izgradnje ili su možda tačne informacije da je Vlada FBiH odustala od njihove izgradnje.

Press služba PDA

Close