Bosanski BS English EN Deutsch DE العربية AR Türkçe TR

Zastupnice političkih stranaka PDA, SDP, SBB i NS u Skupštini Tuzlanskog kantona juče su na adresu premijera Vlade TK, Univerziteta u Tuzli, UKC Tuzla i Ministarstvu finansija uputile inicijativu za hitno izmještanje Ateljea rahmetli Nesima Tahirovića zbog realizacije projekta „Rekonstrukcija Odjeljenja dječije i adoloscentne psihijatrije“.

Kako je navedeno u inicijativi, rat i ratna trauma, nasilje u porodici, međuvršnjačko nasilje, siromaštvo, prirodne nepogode, laka dostupnost psihoaktivnih supstanci i drugi nepovoljni okolinski faktori uz izostanak adekvatnog otkrivanja problema mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja u značajnoj mjeri, uticali su na evidentnu tendenciju povećanja broja djece i adolescenata koji imaju mentalne poremećaje i poremćaje u ponašanju.

Svake godine na akutnom odjeljenju zbog urgentnosti slučaja (pokušaji suicida, agresivno ponašanje, psihotični poremećaji, i dr.), osoblje ovog odjela, primorano je hospitalizirati maloljetne pacijente uz pristanak roditelja i upoznavanje sa rizikom smještaja na akutno odjeljenje uz odrasle psihijatrijske pacijente, što dodatno povećava mogućnost za pojavu neželjenih i incidentnih situacija.

Otvaranjem specijaliziranog odjela na Klinici za psihijatriju UKC Tuzla ovaj problem bi se dugoročno riješio i ostvarila bi se financijska ušteda sredstava iz Tuzlanskog kantona koja odlaze za ove potrebe. Postojanje odjeljenja dječije i adolescentne psihijatrije na Klinici za psihijatriju u Tuzli bilo bi na raspolaganju i gravitirajućem stanovništvu iz drugih kantona.

Važno je napomenuti da su sredstva za ovu rekonstrukciju već osigurana, ali zbog kratkog roka, jako je važno hitno reagovati i započeti sa radovima kako sredstva koja su prikupljena od donacija, ne bi bila natrag povučena, navedeno je u inicijativi zastupnica stranaka skupštinske većine.

Close