Bosanski BS English EN Deutsch DE العربية AR Türkçe TR

Pokret demokratske akcije (PDA) pozdravlja usvajanje izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH a za koje se ova politička organizacija snažno zalagala još prije nepune četiri godine u svojim programskim ciljevima, tačnije od njenog samog osnivanja.

Posebnu čast vidimo u činjenici što se usvajanjem ovog Zakona ispunjavaju pretpostavke za realizaciju strateških ciljeva PDA definisanih kroz politiku jačanja lokalnih zajednica i politiku jednakog tretmana i ravnomjernog regionalnog razvoja, a koje su prepoznale i druge političke opcije.

Međutim, ujedno izražavamo i žaljenje što predstavnici ostalih stranaka, koji dolaze iz Tuzlanskog kantona, nisu ranije imali sluha za dugogodišnju borbu PDA, koja je tek sada urodila plodom. Naime, prema određenim analizama, Tuzlanski kanton je od 2006. godine primjenom ovog Zakona oštećen za više od 400 miliona KM.

Da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine početkom novembra 2019. godine prihvatila inicijativu Elzine Pirić, zastupnice PDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, za donošenje Zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, a koja je istu podnijela i 2015. godine, Tuzlanski kanton bi ravnomjernom raspodjelom prihoda za ovih sedam godina bio u plusu oko 150 miliona KM. Računajući multiplikatorski efekat navedenih sredstava, ukupni benefiti za Tuzlanski kanton bi bili mnogo veći u odnosu na navedenu procjenu od 150 miliona KM.

Tuzlanski kanton, da je u ovom periodu imao na raspolaganju navedena sredstva, mogao je ranije riješiti pitanje svog budžetskog deficita, a zasigurno bi imao i prostora za pružanje značajnije podrške privredi, programima novog zapošljavanja kako bi se sriječile unutrašnje i vanjske migracije reproduktivnog sloja društva, ulaganja u pronatalitetnu politiku, kao i ugroženim kategorijama stanovništva, naročito socijalne kategorije, povratnicima i boračkoj populaciji.

No, bolje ikad nego nikad, drago nam je što će se sredstva, dobijena ravnomjernom raspodjelom prihoda, moći investirati u novo zapošljavanje i razvoj, bolji položaj zdravstvenih ustanova i radnika, policije i drugih bitnih projekata u svim kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Press služba PDA

Close