Bosanski BS English EN Deutsch DE العربية AR Türkçe TR

Više od 500 žena, članica Pokreta demokratske akcije s područja Tuzlanskog kantona, prisustvovale su tribini „Žena za ženu – još jače i odlučnije“, ordržanoj u organizaciji Asocijacije žena PDA TK.

Vaše prisustvo u kvantitativnom i intelektualnom smislu šalje snažnu poruku bh. građanima o ozbiljnosti i snazi ovog političkog pokreta koji se od samog osnivanja nalazi na udaru pojedinih režimskih, pisanih i elektronskih medija, čemu svi na neki način odolijevamo, a što je naznaka da građani prepoznaju PDA kao politički subjekt koji može biti aktivni dio promjena u BiH koje su nam prijeko potrebne. PDA daje poseban značaj ulozi žene u društvu što su žene kroz istoriju dokazale od osnivanja porodice do upravljanja državnim institucijama. Zbog toga vam se zahvaljujem što pronalazite svoju ulogu u društvu, što aktivno djelujete u okviru političkih subjekata i što ćete dovesti do društvenih promjena koje će BiH pokrenuti u pravcu ekonomskog razvoja, koji će spriječiti razdvajanje porodica, kazala je Elzina Pirić, predsjednica PDA.

Pirić se osvrnula i na održani 1. Kongres PDA, te konstituisanje statutarnih organa stranke, ali i na aktuelnu političku situaciju kazavši, između ostalog, da će stranka pokušati ostvariti političke komunikacije sa svim političkim subjektima na cijeloj teritoriji BiH čiji je cilj očuvanje cjelovitosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, te obezbjeđenje potpune ravnopravnosti svih naroda i građana na cijelom prostoru BiH.

Istakla je da je Vlada TK, na čelu sa premijerom Kadrijom Hodžićem, bila jedna od najuspješnijih vlada koja je za svoj transparentan rad i donošenje seta pozitivnih zakona, uključujući i formiranje posebnog tijela za borbu protiv korupcije, što je javno pohvalio i američki ambasador Erik Nelson.

U procesu koji je prethodio rušenju Vlade o poštenju su pričali oni koji imaju potvrđene optužnice i oni će formirati novu vlast, a iz prethodnog perioda su već poznati po formiranju neustavne Vlade. Krenuti u takvu avanturu sa tijesnom većinom samo osam mjeseci pred izbore ukazuje na jasan cilj preuzimanja ovlasti nad svim resursima Tuzlanskog kantona po svaku cijenu, kazala je predsjednica PDA.

Predsjednica Asocijacije žena PDA TK Lejla Ćebić Đerzić kazala je da PDA od samog osnivanja daje mjesto i podršku ženama, te da ova stranka prepoznaje ulogu i važnost ženskog učešća u javnom i političkom životu.

Svaka prepreka na putu nas je kao Asocijaciju učinila još jačom, snažnijom i odlučnijom, da nastavimo koračati ka zacrtanim ciljevima, a vaša podrška ovom skupu je znak da smo na svom putu nepokolebljive i neustrašive. Da se PDA izdvaja od svih drugih političkih partija i da PDA zaista i dokazano daje posebnu šansu ženama, dokaz je i činjenica da smo mi jedina politička partija u BiH koja na svom čelu ima ženu i mi se time ponosimo. U tom smislu, naša očekivanja su još i veća. Podrška ženi je svakako imperativ, istakla je Ćebić Đerzić, te dodala Asocijacija žena nastavlja sa pozitivnom pričom i radom koji je vrlo zapažen na terenu.

Azra Pašalić, potpredsjednica PDA i predsjednica Regionalnog odbora PDA Bosanska-Krajina Prijedor, ponosna je na činjenicu da je PDA jedina politička partija u BiH na čijem se čelu nalazi žena. Podsjetila je da je na 1. Kongresu PDA učešće uzelo veliki broj žena, te da je njoj pripala čast da predsjedava sjednicom.

To je novost u bosanskohercegovačkom stranačkom životu da  partijskim Kongresom, kao najvišem organu političkih partija, predsjedava žena. Mogli bi reći da ovdje nije slučaj o ravnopravnosti polova već o politici PDA koja jednako priznaje vrijednosti oba spola, poručila je Pašalić.

Prisutnim članicama se obratio i Jakub Suljkanović, predsjednik Glavnog odbora PDA, koji je govorio o ulozi žene u politici, te učešću u žena u političkim procesima. Suljkanović je, između ostalog, kazao da PDA na svim nivoima izvršne i zakodavne vlasti ima 55 predstavnika, od čega je 13 žena.

Close