Bosanski BS English EN Deutsch DE العربية AR Türkçe TR

Osam zastupnika SDA Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, s područja Tuzlanskog kantona, zajedno sa svojim stranačkim kolegama, odbili su na jučerašnjoj sjednici da se dio sredstava iz budžeta Federacije BiH u iznosu od 2,5 miliona KM usmjeri u sanaciju i rekonstrukciju nacionalnog spomenika „Graditeljska cjelina – Stari grad u Gradačcu“.

Naime, Klub zastupnika PDA je ovom zakonodavnom organu podnio amandman da se sa pozicije tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – kantoni, iznos od 200 miliona KM zamijeni iznosom od 197,5 miliona KM, odnosno da se umanji za 2,5 miliona KM za sanaciju i rekonstrukciju gradačačke kule.

Predloženim amandmanom željeli smo da se osigura finansiranje i spašavanje jednog od najznačajnijih nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini, koji osim svoje kulturno-historijske vrijednosti predstavlja i značajan turistički potencijal, s obzirom na veliki broj turističkih posjeta ovom kompleksu, obrazložio je Husein Topčagić, zastupnik PDA.

Topčagić je ujedno podsjetio da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 2. do 8. novembra 2004. godine, donijela odluku kojom se Graditeljska cjelina – Stari grad u Gradačcu proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Nadalje, i Vlada FBiH odbila je ovaj amandman pravdajući se činjenicom da su sredstva od 200 miliona KM namijenjena za pomoć budžetima kantona, i to za provodenje strukturalnih reformi, te za prevladavanje, socijalnih, ekonomskih i zdravstvenih posljedica pandemije, kao i infrastrukturne projekte.

Međutim, iako je svaka osoba odgovorna za svaki spomenik, s time se nisu složili zastupnici SDA, dok je 45 zastupnika glasalo za amandman.

Close