Bosanski BS English EN Deutsch DE العربية AR Türkçe TR

Kantonalni odbor PDA Tuzlanskog kantona oštro se protivi preuzimanju upravljačkih prava nad JU UKC Tuzla, čime bi se jedan od najrespektabilnijih kliničkih centara u Bosni i Hercegovini stavio u suvlasništvo Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a koji bi, zbog apetita i interesa vladajućih struktura, bio dobar izvor zarade na uštrb zaposlenika, ali i degradacija samih građana koji se liječe u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Naime, mladi SDA-ov premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je prilikom nedavne posjete svog federalnog šefa, ali i stranačkog kolege, Fadila Novalića, rekao da je Vlada TK ukazala na potrebu rješavanja pitanja i problematike koja se veže uz UKC Tuzla, a što se odnosi na usklađivanje njegovog poslovanja sa zakonom, odnosno usaglašavanje u pogledu osnivačkih prava koja nad UKC-om Tuzlanski kanton dijeli sa Federacijom BiH.

Međutim, dok je aktuelna skupštinska većina, predvođena SDA, u javnosti izražavala tobožnju zabrinutost za nezakonito imenovanje direktora i Upravnog odbora ove zdravstvene institucije, s druge strane je na perfidan način stranačkim šefovima pripremala teren za postavljanje svojih budućih kadrova.

Premijeru Halilagiću i skupštinskoj većini postavljamo pitanje kako nisu izrazili skeptičnost kod imenovanja svojih članova Upravnog odbora, u mandatu od jula 2019. do januara 2021. godine, ako su znali da su prekršili odredbe člana 64. Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH?!

Takođe, pitamo kantonalnog premijera kako to da je Vlada TK iskazala potrebu da potpiše sporazum sa Vladom FBiH kojim će se regulisati odnosi u upravljačkoj strukturi UKC Tuzla kada svi dobro znamo da osnivač kliničkog centra nije Vlada TK, nego isključivo Skupština TK, koja jedina može dati saglasnost na potpisivanje ugovora o osnivačkim pravima?!

Kantonalni odbor PDA Tuzlanskog kantona oštro se protivi preuzimanju upravljačkih prava nad jednim od najboljih kliničkih centara u Bosni i Hercegovini čime bi, u protivnom, moglo doći do ukidanja programa iz oblasti neurohirurgije, kardiohirugije, raditerapije i transplatacije, a time i velikog odliva ljekara sa UKC Tuzla, kao i mogućeg gubitka nastavne baze koju je UKC pružao Medicinskom i drugim fakultetima.

Preuzimanjem upravljačkih prava nanijela bi se nemjerljiva štetu zdravstvenom sistemu, a posebno pružanju zdravstvene zaštite građanima najmnogoljudnijeg kantona u Bosni i Hercegovini, a koji bi za određene rutinske zahvate i dijagnostičke procedure odlazili u Klinički centar Sarajevo.

Stoga, pitamo premijera Halilagića, da li će u tom slučaju Vlada TK svojim građanima, odnosno pacijentima, koji će svoje zdravstvene usluge ubuduće morati tražiti u KC Sarajevo, obezbijediti novčana sredstva za troškove prevoza i smještaja?!

Press služba PDA TK

 

Close