Bosanski BS English EN Deutsch DE العربية AR Türkçe TR

Članovima i simpatizerima je na centralnom predizbornom skupu u organizaciji Gradskog odbora PDA Srebrenik poručeno da izađu na izbore 2. oktobra kako o njihovoj budućnosti i budućnosti njihove djece ne bi odlučivali drugi naredne četiri godine.

Predsjednik Gradskog odbora PDA Srebrenik Jakub Suljkanović je podsjetio da je PDA osnovan radi vođenja pogrešnih politika iz Sarajeva posebno usmjerenih prema TK ali i prema ostalim kantonima i lokalnim zajednicama.

TK, kao namjogoljudniji i privredno najpotentniji kanton u FBiH je u prethodnih 25 godina zapostavijen u mnogim segmentima od viših nivoa vlasti. Bio sam jedan od aktera izvršne vlasti u TK u periodu februar 2015. do jula. 2019. godine. Zatekli smo budžet kantona u deficitu od 93,36 miliona KM i još 16 miliona KM zahvaćenih namjenskih sredstava te smo imali likvidnost unutar 10 do 12 mjeseci. Zahvaljujući ljudima iz PDA, predvođeni predsjednikom Kukićem, radom i odgovornim politikama, uspjeli smo budžet TK dovesti iz stanja deficita do suficita i likvidnost je dovedena unutar mjesec dana. Riješeni su mnogobrojni štrajkovi, izvršeno je uvezivanje radnog staža velikom broju radnika. | prethodna viada u kojoj je participirala PDA ostavila je aktuelnoj vladi predvođenoj SDA 103 miliona likvidnih sredstava na računima trezora budžeta TK, kazao je Suljkanović, kandidat za Skupštinu TK, te dodao da su problemi u TK i dalje mnogobrojni i da se mogu rješavati odgovornim politikama sa sistemskim rješenjima.

Neke od loših politika, kako je naveo, ogledane su u nepravednoj raspodjeli javnih prihoda što je za posljedicu imalo neravnomjeran razvoj kantona, ali i lokalnih zajednica.

Rezultat naše dugogodišnje borbe je izmjena zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH. Zbog loše politike od Vlade FBiH boračka populacija podijeljena je na kantonalne borce i federalne borce, odnosno na borce do 57 i borce više od 57 godina tako da im od finansijske snage pojedinih kantona zavise i obim i visina utvrdenih prava. Zbog loše politike aktuelnog saziva Vlade TK UKC Tuzla je izgubio status kliničkog centra i postao klinička bolnica. To će se u narednom periodu odraziti na nivo i obim pružanja usluga te će dovesti do daljeg odlaska medicinskog kadra a time se ugrožava i nastavno-naučna baza Medicinskog fakulteta, rekao je Suljkanović.

Kako je rekao, ovi su izbori posebno važni imajući u vidu historijski trenutak u kontekstu aktuelnih međunarodnih političkih odnosa u svijetu, te je pozvao prisutne da iskoriste svoje pravo i 2. oktobra odluče o svojoj, našoj i sudbini BiH.

Mislite na sebe, svoju porodicu, svoju državu. Nemojte svoju budućnost i budućnost svoje djece da prepustite drugima da odlučuju u ime vas. To ćete učiniti ako ne izađete na izbore i ne glasate jer će oni koji glasaju odlučiti u ime vas. To ćete učiniti i ako izađete na izbore i eventualno dopustite da drugi u procesu glasanja manipulišu vama za novac ili kakve druge robe ili stvari. Opet će drugi odlučiti u ime vas. Velike su četiri godine naših zivota i sudbine BiH i budućnosti naše djece da to prodamo ili damo za 40 ili 50 KM ili kakav paket ili 100 KM jednokratne pomoći. PDA ima kvalitetne kandidatkinje i kandidate na listama. Dajte podršku promjenama politika i političke slike BiH. Izaberite rad, odgovornost, ekonomiju i sigurnost, poručio je Suljkanović.

Kako je njena profesija vezana za poljoprivredu, Merima Vehabović, kandidatkinja za Skupštinu TK, u svom je obraćanju rekla da će se boriti za značajnija ulaganja u sektor poljoprivrede kroz povećanja poticaja, ali i druge vidove stručne pomoći poljoprivredi, dok će se Edisa Muratović, takođe kandidatkinja za Skupštinu TK, kao prosvjetni radnik sa 20-godišnjim iskustvom, zalagati za kvalitetnije obrazovanje.

O zaštiti domaće proizvodnje, kao neko ko dolazi iz poljoprivrednog i voćarskog kraja, govorila je još jedna kandidatkinja za Skupštinu TK Azra Livadić, rekavši da BiH, ali i TK sasvim sigurno imaju ogromne potencijale za proizvodnju hrane koji nisu dovoljno iskorišteni, te da jačanje domaće proizvodnje sasvim sigurno doprinosi samoodrživoj ekonomiji BiH.

Jedini razlog moje kandidature za Federalni parlament jeste borba protiv loših politika koje su nas dovele u ovo stanje. Direktorica sam firme koja zapošljava 92 radnika i u ovih osam godina, koliko obavljam tu funkciju, niko iz mog kolektiva nije napustio Bosnu i Hercegovinu. Ja sam svojim zaposlenicima obezbijedila sigurnost i istu tu sigurnost moraju imati građani BiH, i to je jedini način da zaustavimo odlazak iz naše države, zaključila je Anela Karić Husarić, kandidatkinja za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, koja i kao vijećnica u GV Srebrenik zastupa interes i glas svih građana.

Prisutnima se obratio i Suad Salibašić, kandidat za Predstavnički dom Parlamenta BiH, koji je rekao da je PDA poželjan politički partner u vlasti, koji je dokazao da zna voditi i kreirati političke procese, te koji zna upravljati sistemom.

Samir Imamović, nosilac liste za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, rekao je da za 9 dana nisu samo izbori, nego referendum između loše i dobre politike ujedinjene opozicije na čelu sa članom Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda godspodinom Denisom Bećirovićem.

Kada je u pitanju loša politika, ne poštuju principe demokratije, urušavaju funkcionalost sitema države, daju pojedincima veću važnost nego institucijama, postavljaju da je politika sama sebi cilj, a ne sredstvo za služenje državi i njenim građanima, sve se to mora kazniti! Kada pogledate proteklih 21 dana postavlja se pitanje koja je razlika i zašto da se glasa za PDA. PDA ima najbolje kandidate koji su obrazovani, moralni i čestiti. PDA ima centralu u Tuzli i najbitnija stvar, PDA nema liste u Sarajevu i nećemo ih ni imati. Mi ne želimo sarajevsku milostinju, nego želimo ono što pripada da vratimo TK. To je suština PDA. Da su slušali čovjeka koji je osnovao PDA danas bi imali blok 7 u Tuzli, blok 1 u Banovićima i blok 8 u Kaknju. Da su slušali čovjeka koji je formirao PDA danas bi imali brze ceste, autoputeve, danas bi imali ministarstvo energetike, rudarstva i industrije u TK, danas bi imali ministarstvo za dijasporu u Tuzli. Jedina budućnost BiH je u PDA, istakao je Imamović.

Close