Bosanski BS English EN Deutsch DE العربية AR Türkçe TR

Povodom novonastale političke situacije u Tuzlanskom kantonu te u vezi navoda Jakuba Suljkanovića, izabranog zastupnika Pokreta demokratske akcije u Skupštini TK na Općim izborima 2022. godine, koji je izjavio da su iz SDA i drugih stranaka donosili mandate u PDA, oglasio se i Suad Salibašić, predsjednik Gradskog odbora PDA Lukavac i predsjedavajući Gradskog vijeća Lukavac, rekavši da je Suljkanovićev postupak urađen bez odluke stranačkih organa PDA.

Moj još uvijek stranački kolega Jakub Suljkanović očito je zaboravio da je 2018. godine 11 kantonalnih zastupnika iz SDA podnijelo zahtjev za smjenu tadašnje Vlade Tuzlanskog kantona jer nije dobro obavljala svoj posao. Podsjećam da je tada za smjenu Vlade TK glasalo 20 zastupnika, 3 su bila protiv, dok je 11 zastupnika bilo suzdržano. Nezadovoljni zastupnici su odmah formirali i novu skupštinsku većinu i isti dan na drugoj sjednici imenovali Jakuba Suljkanovića za premijera TK, a koji je bio ministar finansija u dotadašnjoj Vladi TK dok je Senad Alić nastavio da predsjedava Skupštinom TK. Posljedica tog čina bila je da je svih nas 11 zastupnika SDA isključila iz članstva u narednih nekoliko dana, ali isto tako i ministre koji su ostali u Vladi premijera Suljkanovića, a bili su članovi SDA. Premijer Suljkanović je takođe isključen jer je u Vladu došao kao kadar tada Općinskog odbora SDA Srebrenik. To jasno pokazuje da mi tada iz SDA nismo odnijeli mandate u PDA, jer ova stranka tada nije bila ni formirana. Pokret demokratske akcije bit će formiran tek krajem marta 2018. godine, a ne u februaru kada se desio pad tadašnje Vlade TK, rekao je Salibašić.

Podsjetimo, Alić i Suljkanović su na dan objave zvaničnih rezultata izbora, potpisali izjavu o formiranju skupštinske većine, koju u Tuzlanskom kantonu predvode SDA i DF, ostavljajući tako PDA bez dva mandata u ovom zakonodavnom organu, a koje su dobili zahvaljujući velikom broju glasača ove stranke, koji su im ukazali svoje povjerenje.

Salibašić je dodao da Suljkanović svojim izjavama da su neki iz SDA odnijeli mandat u PDA svjesno obmanjuje javnost znajući vrlo dobro da PDA nije osnovana u februaru nego u martu 2018. godine.

Close