Bosanski BS English EN Deutsch DE العربية AR Türkçe TR

U organizaciji Općinskog odbora PDA Sapna sinoć je u ovoj općini održana javna tribina „Aktuelna politička situacija“.

Tribinu je otvorio Senad Alić, predsjednik ove općinske organizacije, koji je istakao zadovoljstvo formiranjem skupštinske većine a i Vlade Tuzlanskog kantona, što se odrazilo i na infrastrukturu lokalnih zajednica.

PDA je prihvatljiv politički subjekt za sve druge stranke koje su se složile oko naših programskih ciljeva a koji su već okupili politike četiri kantona, kao i sve one kantone, degradirane zakonom o raspodjeli javnih prihoda. Jedan od ciljeva PDA koji se već realizuju je i deblokada putne komunikacije o kojima govore brojne političke delegacije koje ovih dana posjećuju Tuzlanski kanton, kazao je Alić.

On se, između ostalog, dotakao sredstava koja su odobrena općini Sapna iz Vlade TK a koja je tražio tamošnji načelnik za ovu godinu. Gorući problem, prema njegovim riječima, jeste vodovod, za koji je potrebno oko 300.000 KM kako bi se završio u ovoj godini.

Elzina Pirić, zastupnica PDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kazala je da je se svaki građanin Tuzlanskog kantona jednako vrijedan, te da samo tako možemo imati jedinstvenu, stabilnu i ekonomski jaku državu.

Svjedok sam da sjedim u parlamentu koji je brod koji plovi bez kompasa. Da Federaciju vodi Vlada koju mi nismo birali, koja tri godine nelegalno dijeli sredstva, jer su se zablokirali vitalnim nacionalnim interesima i podjelama, a u suštini su se zatvorili vlastitim interesima i pozicijama, rekla je Pirić te dodala da je nakon šest godina iniciranja na dnevni red Parlamenta konačno ubačena tačka dnevnog reda za koju se PDA zalaže, a to je razvoj lokalnih zajednica i razvnomjerna raspodjela javnih prihoda.

Predsjednik PDA Mirsad Kukić pojasnio je da je cilj ovih tribina da se utvrdi stanje u gradskim i općinskim odborima, kao i da se utvrde problemi te da se nađe način na koji će se isti politički rješavati. Takođe je u svom obraćanju prisutnima najavio održavanje kongresa stranke polovinom decembra na kojem će se od svih gradskih i općinskih odbora dobiti usmjerenje da se politike, koje su predstavljene u programu stranke, koriguju ili zadrže, što ovih dana potvrđuju i druge političke opcije da je PDA na dobrom putu.

Zadnje dvije godine slušamo priče onih koji nikad nisu spominjali politiku razvnomjernog razvoja lokalnih zajednica, koji nikad nisu spominjali deblokadu puta, zakon o raspodjeli javnih prihoda a koji Tuzlanski kanton od 2006. godine oštećuje svake godine za 50 miliona. Nikad nisu spominjali zakon o vraćanju digniteta našim borcima koji su odbranili ovu državu svojom krvlju i tijelima, nikad nisu spominjali zakon o vanjskom dugu koji nanosi enormnu štetu našem kantonu, odnosno svakoj lokalnoj zajednici i pojedincu. Različitim ulaganjima u pojedine dijelove Federacije, pa i Bosne i države, najviše dobiju oni koji imaju snagu ruku u parlamentu, a u vraćanju tih sredstava najviše je zakinut naš kanton jer je najveći po broju stanovnika. Jedino ono što mi možemo poboljšati je da tražimo svoja prava, odnosno samo ono što nam pripada, istakao je Kukić.

Kada je u pitanju Izborni zakon Bosne i Hercegovine, predsjednik stranke je upoznao da je navedeno nekoliko varijanti Izbornog zakona, koji mora poštovati kolektivitet, da se u tom smislu treba ispoštovati presuda Sejdić-Finci, te da rješenja postoje, ali su mnogo složena.

Close