Bosanski BS English EN Deutsch DE العربية AR Türkçe TR

U organizaciji Gradskog odbora PDA Živinice u petak je održana tribina „Aktuelna politička situacija“ na kojoj su učešće uzeli Mirsad Kukić, predsjednik PDA, Samir Imamović, generalni sekretar PDA, te Senad Alić, predsjednik Kantonalnog odbora PDA TK i Said Muhić, predsjednik živiničke organizacije stranke i aktuelni vijećnik.

Predsjednik PDA govorio je o brojnim problemima u državi, poput izmjene zakona o raspodjeli javnih prihoda, vanjske diplomatije, zdravstvenom sistemu BiH u vrijeme pandemije, radu Federalne vlade u tehničkom mandatu, ali i o Izbornom zakonu koji je, prema njegovim riječima, najosjetljivija tema u BiH.

Kada je u pitanju Izborni zakon Bosne i Hercegovine, predsjednik stranke je upoznao da je navedeno nekoliko varijanti Izbornog zakona, koji mora poštovati kolektivitet, da se u tom smislu treba ispoštovati presuda Sejdić-Finci, te da rješenja postoje, ali su mnogo složena, rekao je Kukić.

Kukić je takođe kazao da je Tuzlanski kanton u putnoj blokadi, izgradnje autoputa ili brze ceste nema, iako se u Federaciji BiH najviše izdvaja za tu namjenu iz ovog kantona.

Ključna stvar za koju se PDA zalaže je ravnomjeran razvoj kantona i lokalnih zajednica, te bi  ravnomjernom raspodjelom prihoda 9% problema u Tuzlanskom kantonu bilo riješeno, a za ta prava se treba boriti, naglasio je lider stranke.

Samir Imamović je podsjetio da se ovaj politički subjekt u protekle tri i po godine nametnuo ozbiljnim radom i brojnim aktivnostima, što su građani prepoznali, te da se pored programskih ciljeva stranke gradi ozbiljna politička organizacija.

Aktuelna vlast na nivou Federacije i države, ne poštujući osnovne principe demokratije, urušava funkcionalnost sistema države. Ne može pojedinac biti važniji od institucija sto je danas praksa aktualne vlasti na nivou Federacije i BiH, istakao je Imamović.

Uprkos raznim špekulacijama, Senad Alić, predsjednik KO PDA TK potvrdio je da je vladajuća većina u Tuzlanskom kantonu stabiln, te je odnos sa koalicionim partnerima izuzetno dobar, jer se radi sistemski, što vodi rješavanju problema i stvaranju boljih uslova života za građane Tuzlanskog kantona.

Budžet TK, kao i svih kantonalnih institucija je stabilan i već se ostvaruju programski ciljevi Pokreta demokratske akcije. U proteklim godinama budžet TK je oštećen za više od miliona KM zbog neravnomjerne raspodjele javnih prihoda s federalnog nivoa. Zato je nedavno usvajanje Nacrta Zakona o izmjeni Zakona o  pripadnosti javnih prihoda u Domu naroda Parlamenta FBiH značajan korak za naš kanton. Mi imamo dobre predstavnike u Parlamentu FBiH i ova nepravda bi trebala biti ispravljena, istakao je Alić te dodao da su u završnoj fazi i pregovori  oko potpisivanja Kolektivnog ugovora za prosvjetne radnike, te da će kraja  godine u Skupštini TK biti razmatrane i Izmjene i dopune Zakona o boračkoj populaciji.

Domaćin tribine Said Muhić govorio je o političkoj situaciji u Gradu Živinice i nastojanjima ovog političkog subjekta kroz učešće u Gradskom vijeću za ravnomjeran razvoj svih mjesnih zajednica u Živinicama.

On je, između ostalog kazao, da Gradski odbor PDA Živinice ne podržava aktuelnu vlast u ovom gradu, jer se ni dvije trećine sredstava od 29 miliona KM, koliko budžet iznosi, ne usmjeravaju u planirane projekte.

Predsjednik Mirsad Kukić odgovarao je i na mnogobrojna pitanja prisutnih građana a koje je zanimala aktuelna situacija u rudnicima Federacije, elektroenergetskom sektoru, kao i način rješavanja problema poljoprivrednika i pripadnika boračke populacije.

Delegacija PDA je prije javne tribine položila cvijeće je i odala počast na  spomen obilježju palim borcima odbrambenooslobdilačkog rata 1992- 1995 godina u Parku bosanskih branilaca u Živinicama.

 

Close