Bosanski BS English EN Deutsch DE العربية AR Türkçe TR
Rezolucija o sprečavanju seksualnog uznemiravanja i nasilja nad ženama gradskog vijećnika i predsjednika GO PDA Tuzla Senada Mehmedinovića, jednoglasno je usvojena na trećoj sjednici Gradskog vijeća koja je održana u četvrtak 25.februara. Prije samog usvajanja vijećnici su jednoglasno podržali da tačka dnevnog reda bude usvajanje Rezolucije.
Podsjećamo, na januarskoj sjednici Gradskog vijeća Mehmedinović je u svojoj inicijativi predložio da se donese Rezolucija o sprječavanju seksualnog uznemiravanja i nasilja.
“U proteklom periodu bili smo svjedoci velikog broja svjedočanstava o seksualnom uznemiravanju i nasilju u regiji, ali i u našem gradu. Prema istraživanjima 48 posto žena u FBIH je od svoje 15. godine doživjelo neki oblik nasilja od ntimnog partnera, nepartnera, uhođenje ili seksualno uznemiravanje. Preciznije kazano skoro četiri od deset žena su izjavile da su doživjele fizičko, psihičko ili seksualno nasilje od strane partnera ili nepartnera. Ovom Rezolucijom osuđujemo sve oblike nasilja nad ženama, ali isto tako i pružamo svaki vid podrške i zaštite zlostavljanim ženama”, kazao je Mehmedinović.
Close