Bosanski BS English EN Deutsch DE العربية AR Türkçe TR

Javno preduzeće Ceste Federacije BiH dalo je odgovore na dva pitanja Huseina Topčagića, zastupnika Pokreta demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlementa FBiH, upućena 17. decembra prošle godine na 6. vanrednoj sjednici ovog Doma, a koja su se odnosila na završetak radova na sanaciji tunela Ormanica i sanaciji dva klizišta na magistralnoj cesti Ormanica-Bosanski Šamac.

Kada je riječ o sanaciji tunela Ormanica, iz JP Ceste FBiH su naveli, između ostalog, da će se nakon zimskog prekida radova od januara do kraja marta ove godine, saobraćaj u tunelu odvijati dvosmjerno u periodu od aprila do polovine juna tekuće godine, kada će izvođač radova, pod totalnom obustavom saobraćaja kroz tunel završiti betoniranje kalote tunela i zamjenu kolovozne konstrukcije.

Kod sanacije dva klizišta, proveden je postupak javne nabavke za odabir projektanta i revidenta za navedene projekte, te je izvršena izrada i revizija projektne dokumentacije za obje lokacije. Za lokaciju km 6+600 proveden je postupak javne nabavke izvođača radova i nadzornog tim. Potpisan je ugovor sa izvođačem radova i s privrednim društvom koje će vršiti nadzor nad izvođenjem radova. Zahvatom je, prema odgovoru JP Ceste FBiH, obuhvaćena dužina cca 400 m, pa će se uraditi sanacija klizišta, sanacija trupa ceste sa rješavanjem odvodnje površinske i podzemne vode do recipijenta. U odgovoru je navedeno da će radovi otpočeti čim dozvole vremenski uslovi, dok će se nakon usvanja Plana poslovanja za 2020. godinu pokrenuti i postupak za izbor izvođača radova i nadzora za lokaciju na km 2+000.

Close