Bosanski BS English EN Deutsch DE العربية AR Türkçe TR

Opšti izbori, formiranje kandidatskih listi i izbornih štabova Pokreta demokratske akcije BiH bili su tema sastanaka održanog u subotu, kojem su prisustvovali predstavnici povjereništava regionalnih, kantonalnih, gradskih, općinskih odbora, predsjednica Asocijacije žena TK i drugi istaknuti članovi PDA s područja TK.

Osvrćući se na kratki period od osnivanja ove političke partije, Mirsad Kukić, predsjednik PDA BiH, upoznao je da su povjereništva u svim općinama TK formirana te da već postižu značajne rezultate.
„Kompletna tri općinska odbora u TK prešla su u PDA odmah poslije formiranja stranke. Takođe, formirani su i regionalni odbori u RS-u, kao i kantonalni i općinski odbori u Posavskom, Zeničko-Dobojskom i Srednjebosanskom kantonu, a paralelno se radilo i na formiranju asocijacija žena i mladih i stručnih savjeta. Okončanje procesa odabira kadrova očekujemo tek nakon izbora, odnosno nakon našeg prvog kongresa u decembru“, naglasio je Kukić.

Elzina Pirić, predsjednica Općinskog odbora Banovići i zastupnica u Parlamentu FBiH, govorila je o predstojećem procesu prijave kandidata Centralnoj izbornoj komisiji za sve nivoe.
„Izuzetno je važno da na svim nivoima izaberemo najbolje kandidate, jer ćemo samo tako osigurati dobar izborni rezultat i spremiti strukturu kvalitetnih ljudi za općinske izbore koji će se održati 2020. godine. Svi odbori imaju potpunu slobodu kod odabira kandidata za liste, dok će Predsjedništvo PDA osigurati da se njihov izbor poštuje“, istakla je Pirić.

Senad Alić, predsjednik Općinskog odbora Sapna i predsjednik Skupštine TK predstavio je plan za formiranje izbornih štabova te je kazao da će svi svi izborni štabovi raditi koordinirano i u skladu sa vizijom i misijom stranke.
„Radna verzija izborne platforme je već završena i to će biti osnova za sve naše štabove. Svaki tim imat će zadatak i da svoju kampanju prilagodi okolnostima na terenu. Ne očekujemo da će kampanja biti lagana, ali svakako očekujemo dobar rezultat“, optimističan je bio Alić.

Samir Imamović, član Povjereništva Izvršnog odbora PDA TK, naglasio je da će se voditi računa o zastupljenosti kandidata na listama iz svih općina odnosno kantona.
„Šansa se mora dati svima, a to je uostalom vizija PDA od samog osnivanja. Svaka lokalna zajednica treba da ima svog predstavnika u vlasti, u skladu sa dobijenim glasovima, a upravo to će ispuniti našu viziju – da jake lokalne zajednice čine jaku državu BiH“, rekao je Imamović.

Tokom sastanka predstavljen je i plan medijskog djelovanja PDA BiH, kao i potrebe za osnivanjem timova za informisanje na svim nivoima. U narednom periodu svi regionalni, kantonalni i općinski odbori imat će svoje timove za informisanje koji će biti zaduženi za kontinuirano obavještavanje javnosti o planovima i radu PDA BiH, kao i za planiranje predizborne kampanje i pripremu kandidata.

Nakon tekućih pitanja, tokom neformalnog druženja, prisutni su imali priliku razmijeniti iskustva s terena i planove za predizbornu kampanju.

Close