Bosanski BS English EN Deutsch DE العربية AR Türkçe TR

Federalni ministar za raseljena lica i izbjeglice Nerin Dizdar, potpredsjednik Republike Srpske Ćamil i Duraković i potpredsjednik Narodne skupštine RS Mirsad Duratović bili su danas u posjeti Skupštini Grada Prijedor gdje ih je ugostila Azra Pašalić, potpredsjednica gradske skupštine.

Pašalić, inače, potpredsjednica PDA, upoznala ih je sa razvojem grada Prijedora i privrednim , kulturnim i turističkim kapacitetima te podvukla potrebu za što bržom realizacijom infrastrukturnih projekata koje je Grad Prijedor aplicirao prema Federalnom ministarstvu.

Gradonačelnik Slobodan Javor je zahvalio ministru na posjeti ovom gradu i predložio dalju saradnju sa Federalnim ministarstvom za izbjeglice i raseljena lica u cilju uspješne realizacije infrastrukturnih projekata u čijoj realizaciji će učestvovati, osim finansijskih sredstava ministarstva, Grad i Vlada Republike Srpske.

Dogovoreno je da Grad pošalje pismo namjere i naglasi koji su projekti prioritetni da bi se isti počeli realizovati a na zadovoljstvo građana mjesnih zajednica za koje su projekti upućeni.

Ministar Dizdar je upoznao prisutne o novim projektima koje će Ministarstvo realizirati a to je besplatna pravna pomoć, podrška projektima iz kulture i sporta te zapošljavanja na koje gradska uprava treba da se prijavi pri objavljivanju javnih poziva ministarstva na čijem je čelu.

Potpredsjednica Skupštine Grada je sa gostima posjetila kompaniju Cromex d.o. vlasnika Mirsada Ramića koji je ministra upoznao sa uspješnim radom ove kompanije, zadovoljstvom zaposlenih radnika, izvoznim kapacitetima kompanije ali i problemima s kojima se  kompanija susreće a najviše se tiču administrativnih i zakonskih procedura i izdataka koji su ogromni. Ministar je obećao punu podršku firmama koji imaju takve kapacitete i koje zapošljavaju radnike.

Close